Turun Pétanque-Seura

Säännöt

 

Pelivälineet

 

Tärkeimmät pelivälineet ovat metalliset kuulat, joiden läpimitta on 71-80 mm ja paino 650-800 g. Välttämätön on myös puinen maalipallo (snadi), jonka halkaisija on 25-35 mm. Pelialusta voi olla lähes millainen tahansa - suositeltavin on melko tasainen hiekkakenttä, kooltaan vähintään 3x12m.

 

Joukkueet

 

Peliä pelataan kahdella 1-3 -henkisellä joukkueella:

- Singeli: kaksi pelaajaa pelaavat vastakkain, 3 kuulaa/pelaaja.

- Duppeli: joukkueissa on kaksi pelaajaa, 3 kuulaa/pelaaja.

- Trippeli: joukkueissa on kolme pelaajaa, 2 kuulaa/pelaaja.

 

Aloittaminen ja pelin eteneminen

 

Aloittava joukkue valitaan arvalla. Ensin aloittaja piirtää aloituskohtaan hiekkaan ympyrän, halkaisijaltaan 35-50 cm ja heittää ympyrästä snadin 6-10 metrin päähän. Snadin on jäätävä vähintään 1 m:n päähän kaikenlaisista esteistä. Seuraavaksi aloittajajoukkue heittää ensimmäisen kuulansa yrittäen saada sen mahdollisimman lähelle snadia. Kuula saa myös osua snadiin ja jopa siirtää sen eri paikkaan. Heittäjän on seistävä ympyrän sisällä molemmat jalat maassa, kunnes kuula on koskettanut maata.

 

Seuraavaksi heittää vastapuolen joukkueen joku pelaaja yrittäen saada oman kuulansa lähemmäksi snadia, kuin vastustajan kuula. Kuulat saavat osua toisiinsa, joten heittäjä voi myös "klikata" tai "ampua" vastapuolen kuulan kauemmaksi snadista. Joukkue heittää niin kauan, kunnes saa oman kuulansa lähemmäksi snadia, kuin vastustajan lähin kuula Heittovuoro on siis aina sillä joukkueella, kumman kuula ei ole lähimpänä snadia

 

Kun toisen joukkueen kaikki kuulat on käytetty, heittää vastustaja jäljellä olevat kuulansa. Pelialueen reunaan osuneet ja ulkopuolelle menneet kuulat ovat "kuolleita" eli poissa pelistä. Jos snadi kuolee ja vain toisella joukkueella on kuulia heittämättä, saa joukkue yhtä monta pistettä kuin on kuulia jäljellä, muutoin kierros hylätään.

 

Pisteet ja voittaminen

 

Kun kaikki kuulat on heitetty, lasketaan pisteet. Pisteitä saa joukkue, kumman kuula on lähimpänä snadia. Joukkue saa niin monta pistettä, kuin heidän kuuliaan on lähempänä snadia ennen toisen joukkueen lähintä kuulaa.

Pisteet saanut joukkue aloittaa seuraavan heittokierroksen siltä paikalta, mihin edellinen kierros päättyi. Peli jatkuu niin kauan, kunnes toinen joukkue saa 13 pistettä ja voittaa pelin.

 

Täydelliset säännöt löydät Suomen Pétanque-Liiton sivuilta.

 

» Pääsivu

» Uutisia

» Yleistä

» Säännöt

» Tulokset

» Kuvia

» Yhteystiedot

» Linkkejä

 © Turun Pétanque-Seura 2008